Decubitus

Decubitus, druknecrose, drukwonde of bedzeer is het ontstaan van wonden ten gevolge van druk-, schuif- en/of wrijfklachten op het weefsel. Decubitus ontstaat doordat kleine bloedvaatjes worden dichtgedrukt, waardoor het weefsel te weinig zuurstof en voedingsstoffen krijgt. Als gevolg hiervan sterven de huid en het onderliggende weefsel af. 

Factoren die bijdragen aan het ontstaan van decubitus zijn de duur van de druk op het weefsel, de kracht van de druk- of schuifkrachten, voedingstoestand, mate van bewustzijn, mobiliteit, doorbloeding, het lichaamsgewicht, weefseltolerantie en medicijngebruik. Vaak zijn de plaatsen op het lichaam waarvan het botweefsel dicht aan de oppervlakte ligt het meest gevoeldig voor decubitus. 

Decubitus komt veelal voor bij mensen die veel op bed liggen, in de stoel zitten of door een ingreep langere tijd op bed moeten liggen. Roodheid, blaren of schaafplekken zijn vaak de eerste tekenen van decubitus, in het ergste geval worden dit diepe wonden. 

Doorligwonden ten gevolge van decubitus zijn te voorkomen door in bed ten minste elke 4 uur van lighouding te veranderen, schuiven in bed te voorkomen, elk kwartier van zithouding te veranderen, voldoende te eten (niet af te vallen), uw huid goed te verzorgen (soepel, niet vochtig, maar ook niet te droog). 

ClimaBest Boxspring bij decubitus

Bij de keuze voor een slaapsysteem speelt voornamelijk de drukverdeling een grote rol. Bij de ClimaBest Boxspring heeft u de keuze uit het Energy+ matras en het MediActive matras. Deze matrasmerken zijn uitgerust met een toplaag van Vifit traagschuim, welke ervoor zorgt dat de druk- en schuifkrachten tot aanvaardbare proporties worden teruggebracht. Het helpt schade aan de huid  te voorkomen. Door het wegnemen van drukpunten kan de doorbloeding van de huid beter plaatsvinden. Met andere woorden de ClimaBest boxspring biedt een preventieve werking voor bijvoorbeeld doorligwonden. Bij reeds ontstane schade zal de boxspring kunnen bijdragen aan het herstel van de huid.

Drukverdeling zonder Boxspring365 matrasDrukverdeling zonder Energy+ / MediActive matras i.c.m. de ClimaBest Boxspring
Op de oranje plekken is duidelijk te zien waar de drukpunten zich bevinden op het menselijk lichaam bij het plaatsnemen op een standaard matras.

Drukverdeling met Boxspring365 matrasDrukverdeling met Energy+ / MediActive matras i.c.m. de ClimaBest Boxspring
Er zijn geen oranje plekken meer zichtbaar. De druk is veel beter verdeeld. Hierdoor is er een betere doorbloeding en draagt het bij aan een diepere slaap. Zo ervaart u het beste van traagschuim op uw stijlvolle boxspring.

 

 

 

Meer weten over de gezonde nachtrust op de ClimaBest Boxspring? Bezoek de boxspring pagina.

Naar de ClimaBest Boxspring

 
Mail deze site naar mijzelf
E-mailadres
Boxspring 365